Mijn getijdengebed

Bidden op de scharnieren van de dag

Maar hoe doe je dat dan in de praktijk? Waarom is heeft het zo’n impact op je dagelijks bestaan met alle drukte in en om je heen?

Mijn getijdengebed

Bidden op het ritme van de dag

Beschrijving


Het getijdengebed? Wat dat is? Ontdek zelf die eeuwenoude, beproefde manier voor een leven dat LUKT. Gun jezelf meer structuur, rust en balans in je dag. En meer plezier in je werk, je relaties en je ‘have to do’s’!?

Verlangen naar God en leven in balans: het geheim zit in de afwisseling van  bidden, werken en lezen. Door bezig zijn af te wisselen met stilstaan en stil zijn. Zo wordt er al eeuwenlang dagelijks in de kloosters gebeden. Op het ritme van de tijd, op de ‘scharnieren van de dag’.

In gesprek met radioprogrammamaker Joop van der Elst vertel ik je meer over het avontuur van ’the making of’ Mijn getijdengebed- bidden op het ritme van de dag…

Sinds 12 januari 2017 kan iedereen met Mijn Getijdengebed deze prachtige vorm van bidden nu zelf ontdekken en Jezus zoeken in de stilte van het eigen hart. Zowel thuis als op het werk en onderweg. Alleen of samen met anderen.

Mijn Getijdengebed is gebaseerd op de Bijbel in Gewone Taal. Met een leesrooster om de Bijbel in één jaar te lezen. Ook te gebruiken als dagboek, met voor elke dag een bijbeltekst en een meditatie.

Wil Derkse (1952), oblaat van de benedictijner St. Willibrord Abdij in Doetinchem en auteur van onder meer Een levensregel voor beginners en Gezegend leven, schreef het Ten geleide.

Boekgegevens

  • Uitgever: Jongbloed (Heerenveen 2017)
  • Auteur: Elise G. Lengkeek/Bibian Mentel
  • ISBN: 978-90-8520-287-5
  • Aantal pagina’s: 799
  • Taal: Nederlands
  • Prijs: 12,50 € voor gesigneerd exemplaar (exclusief actuele verzendkosten Nederland/België.)

 

Wil Derkse

  “Elise Lengkeek weet in Mijn getijdengebed het beste uit meerdere werelden te verenigen: dagelijks ochtend-, middag-, avond- en nachtgebed, de bijbehorende schriftlezingnen met kleine persoonlijke meditaties en werkend vanuit oecumenisch perspectief: met het anglicaanse Book of Common Prayer én het haar vertrouwde, meer monastieke getijdengebed als uitgangspunten.

Wil Derkse

Oblaat Sint Willibrordsabdij en auteur van boeken en artikelen benedictijnse spiritualiteit

Artikel over Elise G. Lengkeek | Onderweg Online

Schrijfster Elise Lengkeek over het getijdengebed

LEENDERT DE JONG | 4 MAART 2017

  • Interview
  • Thema-artikelen

Bidden is mooi: je kunt spreken tot God, de hemelse Vader. Bidden is moeilijk: hoe voorkom je dat je vooral bidt op momenten die jou passen of dat je bij God steeds een verlanglijstje inbrengt? Waarschijnlijk zitten de gedachten en gevoelens van christenen over bidden ergens tussen deze twee uitersten: mooi én moeilijk. Er zijn manieren om hierin te groeien. Een nog niet zo bekende is het getijdengebed. Kortgeleden verscheen hier een boek over: Mijn getijdengebed. Bidden op het ritme van de dag. Schrijfster is Elise Lengkeek. OnderWeg praat met haar.

Elise Lengkeek is tekstschrijver en auteur. Ze heeft diverse boeken op haar naam staan, onder meer De hel van Tjideng (1995/2010) en Ik beken (2009), over de overlevingsstrijd van twee mensen ten tijde van de oorlog in Nederlands-Indië, en Niemand weet waar ik ben (2009), over de strijd tegen kanker. Zie ook www.eliselengkeek.nl en www.mijngetijdengebed.nl.

Iedereen voelt wel aan wat de term betekent, maar toch even de vraag: wat is een getijdengebed?
‘Een getijdengebed is het bidden op vastgestelde uren van de dag. In de kloosterpraktijk zijn er veel van die uren, wel zo’n acht. Maar het kan ook anders, bijvoorbeeld op vier momenten: ochtend, middag, avond, nacht.’